Пловдиският митрополит е поканил низвергнатия от Руската православна църква игумен Тежък

...
Пловдиският митрополит е поканил низвергнатия от Руската православна църква игумен Тежък
Коментари Харесай

Как Николай Пловдивски смени ориентацията си - от проруска в прозападна

Пловдиският митрополит е поканил низвергнатия от Руската православна черква свещеник

Тежък скандал се чака да раздруса Българската православна черква, откакто пловдивският митрополит Николай е поканил низвергнатия от Руската православна черква свещеник Петър Еремеев на две служби преди Великден. Според редица свещеници тях това е нарушаване на апостолските правила и слага под въпрос легитимността на митрополит Николай, написа Филтър.

Поставен под низвержение духовник няма право да служи нито в личната си, нито в приятелски църкви. Петър Еремеев не е инцидентен свещеник. Той е ученик на Московската духовна семинария. Има докторат по богословие и от Софийския университет в София.

Оттогава са и околните му контакти с избрани църковни среди у нас. Бил е заместник-ректор на Московската духовна академия и семинария, заемал е същия пост и в Хабаровската духовна семинария. Петър Еремеев изпада в недружелюбност пред църковните закони на 8 февруари тази година. Тогава епархийският съд на Руската православна черква взема решение, че игуменът предстои на канонично наказване.

Два дни по-късно, на 10 февруари, осведомителните организации в Русия популяризират новината. Тогава се появява и формалното известие на Московската патриаршия – Епархийският съд не разрешава на Петър Еремеев да служи и лишава сана му.

Той три пъти е призоваван да се яви на църковния съд, само че не го направил. Наказанието му е за нарушаване на 25-ото предписание на Светите апостоли. То гласи, че свещеник, махленски в блудничество, лъжесвидетелстване или кражба, се лишава от ранг, само че не се отлъчва. Голямата тайнственост е за кое от трите провинения е осъден Еремеев. Московската патриаршия не прецизира това. Според нечиста сделка на в. „ Филтър ” съветският поп е изпъден от лоното на църквата поради блудничество.

Решението на църковния съд влиза в действие след декрет на патриарх Кирил. Оттогава Петър Еремеев е със „ замразен “ статут, сходно на този, който има скандалният архимандрит и протестър Дионисий от няколко години насам. Той е осъден, само че не е отстранен от Църквата. Оттогава не е служил.

За разлика от съветския си другар Петър Еремеев. След низвержението той идва в България. Месец след указа на патриарх Кирил, на 20 април Еремеев се появява в храма в Асеновград за празника Акатистна събота. Службата води митрополит Николай, а низвергнатият Еремеев е в одежди и служи дружно с владиката.

В годините обратно митрополит Николай има друго отношение към Русия. Сочен за техен човек в предишното, през 2022 година той направи архонт предприемача и собствен съгражданин Георги Гергов, който е почетен съветски консул у нас.

В същото време Николай осъди войната в Украйна. През 2017 година обаче се опълчи на Европейския съюз и в свое слово упрекна Запада, че желае да открадне църковните земи, които не са за обмен.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР